Telefon: + 36 30 229-9685
E-mail cím: hanusz@nyf.hu
falusi turizmus szabolcs
Vissza a falusi turizmus kezdooldalára Falusi Turizmus Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Képviseletének köszöntoje Egyesületi tagok Tekintse meg a falusi turizmus képgalériánkat! Véleményét írja meg akár a  falusi turizmusról, akár a honlapunkról, akár rólunk! Hírlevélre feliratkozás Szabolcsi falusi turizmus kapcsolatfelvétel
szabolcs szatmár bereg megye egyesület
falusi turizmus szabolcs kapcsolat
szabolcs megye címere
szabolcs megye szakmai anyagok
falusi turizmus letöltheto dokumentumai

Kárpátalján a kézművességet népszerűsítő projekt indult

2013-08-23 16:06:02
Kárpátalján a kézművességet népszerűsítő projekt indult

Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója számolt be annak az új nemzetközi projektnek a kezdetéről, melynek megvalósítását Kárpátalján az Európai Unió támogatja. A projekt neve: A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban.

A projekt alapvető célja a népművészet és a kézműipar szerepének erősítése - ami a régiónk kulturális és gazdasági életének egyaránt fontos része, - mondta Tarpai József. - 


A hagyományok és a mára már csaknem feledésbe merült népi mesterségek megismertetése és népszerűsítése érdekében több reklámkampány lebonyolítását tervezzük, valamint  hatékony együttműködés kialakítását és tapasztalatcsere elősegítését Ukrajna és Magyarország kézművesei között.
Különösen fontos olyan mesterségek támogatása és népszerűsítése, mint pl. vesszőfonás, kovács mesterség, kerámiák készítése, szőtteskészítés, fafaragás, kádár mesterség, szépművészet, népi ételek készítése, ajándéktárgyak előállítása stb. Ezek a hagyományos népi mesterségek mára már lassan a feledés homályába merültek. A kézműves termékeket nehéz versenyeztetni a piacon lévő tömegesen előállított iparcikkekkel, melyek lehet, hogy sokkal olcsóbbak, viszont nincs semmi közük a művészethez, nem autentikusak és, ahogy mondani szokták, lelkük sincs.
A projekt megvalósításába közel 500 kézművest kívánnak a lebonyolítók bevonni Ukrajna és Magyarország határmenti régiójából. Ők azok az emberek, akik őrzik, fejlesztik és hitelesen átadják a jövő generációinak a népművészethez kapcsolódó egyedi szakértelmet.
A reklámkampányok legfőbb célcsoportjai azonban a Kárpátaljára látogató vendégek - az az a turisták. Hiszen ők a helyi kézművesek termékeinek legfőbb fogyasztói. Az előzetes számítások szerint ezen célcsoport nagysága a régióban évente elérheti a közel 500 ezer fő.
Tarpai József hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósításába aktívan bekapcsolódtak a helyi hatalmi szervek képviselői, valamint több önkormányzat is a határ mindkét oldalán. A kézművesség párhuzamosan kerül majd népszerűsítésre Kárpátalján (Ukrajna) és a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország) területén.
A projekt megvalósításának időtartama: 2013. augusztus 01. - 2014. július 31. A megvalósításban partnerek a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület valamint az Ukrajnai Nemzeti Népművészek Egyesületének Kárpátaljai Szervezete
Konkrét tevékenységek a projekt során: átfogó elemző tanulmány készítése a célrégió kézművesiparáról, népművészeti és kézműves termékek kiállításának és vásárának megszervezése Kárpátalján, népművészek és kézművesek közös tapasztalatcsere látogatásának megszervezése, tanácsadói szolgáltatás végzése valamint szakmai kiadvány megjelentetése két nyelven a helyi népművészetről és kézművességről.
Az első közös tevékenység a projekt keretében a Penyigén (Magyarország) megrendezésre kerülő Szenke-parti Nagyvásár szervezésében nyújtott segítség volt. A vásáron a kárpátaljai kézműves termékeket a Beregszászi Turisztikai Információs Iroda sátrában tekinthették meg az érdeklődők. A kárpátaljai résztvevők megbeszélést folytattak dr. Hanusz Árpáddal, a Falusi ás Agroturizmus Országos Szervezetének alelnökével a kézművességet népszerűsítő további rendezvények közös megszervezéséről.

további híreink...
általános információ
Dátum: 2020. november. 25, szerda
Névnap: Katalin napja van.
szabolcs volán, vasút menetrend
szabolcs volán
máv
Falusi turizmus országos szövetsége
falusi turizmus országos szövetsége
tdm
tdm
tdm
Eurogites
eurogites
eurogites
szaboly, nyírség képgaléria
szabolcs gyümölcsfesztivál
További képgalériák:
Gyümölcskarnevál
Kárpátaljai Kézművesek látogatása
KÉZMŰVESEK KÁRPÁTALJÁN
Nyírségi Ősz
PENYIGEI  NAGYVÁSÁR
Szatmári Fesztivál
Szatmári táj, szatmári ember
Természetvédelem
Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete
4400 Nyíregyháza, Lengyel út 56. Telefon: + 36 30 229-9685 , E-mail cím: hanusz@nyf.hu

A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.